Working Holiday lapsevanematele?

KolmapƤev, 26 Mai 2010 10:26 HM
Prindi

Kuidas sobituvad kokku noorte lapsevanemate Austraalia-reisi plaanid ja lapsed? Pikka aega arvas Austraalia immigratsioonibüroo, et Working Holiday viisa (WH) peaks kehtima vaid vabadele ja vallatutele noortele. Aga 2008. aastal toimus meelemuutus ja Working Holiday muutus kättesaadavaks ka lastega noortele - kuid vaid neile, kel plaanis lapsed koju jätta ja üksi Austraaliasse suunduda. 

See otsus on omajagu poleemikat tekitanud: kahju ju lastest, kelle isa (v?i ema) on aasta v?i koguni kaks teisel pool maakera (isegi kui vanemad muidu enam koos ei ela). Aga selline teema jäägu siiski igaühe enda südametunnistusele kripeldama. Nii et v?imalus lapsevanematel WH viisaga Austraaliasse tulla on olemas, kuid on mitmeid olulisi punkte, mis tuleb enne viisa taotlemist ja Austraaliasse minekut läbi kaaluda.

WH viisa üheks p?hin?udeks on "You must not be accompanied by dependent children at any time during your stay in Australia" ehk siis lapsed ei tohi mingil hetkel sinuga Austraalias kaasas olla.

Elektroonilise WH viisa avalduse alguses on määrava tähtsusega küsimus: "Do you have any dependent children?"Vastata tuleb siinkohal ausalt, sest valeandmete esitamine v?ib viia viisa tühistamisele (ka siis, kui viisa juba välja antud on).  

 

Vastates eelnevale küsimusele ("kas sul on lapsi?") JAH ilmub teade, et viisaavaldus tuleb esitada paberil. See variant on elektroonilisest küll m?nev?rra aeglasem, kuid midagi keerulist v?i oluliselt teistmoodi seal pole. Soovitan hoolsalt m?elda küsimuse 6 (relationship status) üle. Laste andmeid avalduses esitama ei pea.

Vastates EI (kuid tegelikult last omades), saad jätkata elektroonilise avaldusega, kuid teades, et oled valetanud. See otsus v?ib pärast tulla ?valusalt tagumikust hammustama? (kasutades Austraalias levinud väljendit).

Vaadakem nüüd näitena järgnevaid situatsioone:

Noor lapsega pere tahab tulla Austraaliasse. Isa taotleb elektrooniliselt WH viisa (öeldes avalduses, et tal lapsi pole), saab selle peagi kätte ja suundub Austraaliasse. Isale meeldib, leiab töö, üürib korteri. Ema ja laps s?idavad paari kuu pärast turismiviisal/eVisitoril järgi. eVisitoriga saab Austraalias olla järjest 3 kuud (et taotleda pikemat turismiviisat, peab olema m?juv p?hjus ja v?idakse küsida ka rahalisi ressursse reisiks - vaata lähemalt siit). Kolmeks kuuks on asjad p?him?tteliselt ok, seda enam, et ema vaatab kodus lapse järele ja ei riku p?him?tteliselt eVisitori viisatingimusi (nt töötades). Kui ema ja laps kolme kuu järel Eestisse tagasi s?idavad, ei teki ilmselt suuremaid probleeme. Tehniliselt muidugi on rikutud isa viisatingimusi, sest laps ei tohiks ju mingil hetkel isaga Austraalias kaasas olla. Samas v?ib alati vaielda, et ema ja laps on Austraalias iseseisvalt. See selleks.

Kuid mida teha siis kui ema ja lapse 3 kuine viibimisaeg on otsakorral, kuid nad tahaks jääda Austraaliasse kauemaks? On v?imalus s?ita Austraaliast välja (nt Uus-Meremaale) ja uuesti Austraaliasse sisenedes saada uus kolmekuine viisa. Nö ühepäevaseid viisareise on Austraalias väga taunima hakatud ja kuulmatud pole juhtumid, kui reisijaid on piiril pikka aega kinni peetud, küsitletud ja viimaks isegi tagasi saadetud. Kui sellist v?imalust kasutada, siis on parem suunduda vähemalt nädalalsele väljas?idule. Paratamatult kulub nii hulk raha piletitele jne. Austraalias olles turismiviisa pikendamine on samuti kulukas (250AUD inimese kohta), lisaks on muidugi vajalik hea p?hjendus. Ja see, et isa on Austraalias ja WH viisal olles tööd teeb, ei ole kindlasti sobiv p?hjendus.

Teine v?imalus on emal minna tudengiviisale (tudengiviisal v?ib ka laps Austraalias kaasas olla). Paratamatult igasuguste viisadega kerkib alati üles küsimus, et kas taotlejal on pere v?i elukaaslane. Lisades nüüd isa nimekirja, tekitab see probleemi,  et miks isa oma viisat taotledes ei teavitanud, et tal on pere?  Kui pikemas perspektiivis on vaja elukaaslust t?estada (nt isa tahaks elukaaslasena tudengiviisaga ühineda, mis on v?imalik), siis vaadatakse eelk?ige just seda, mida varemates viisataotlustes on öeldud perekonnaseisu jms kohta.

Variandiks v?ib veel olla, et isal läheb tööl t?esti hästi, tööandja pakub välja v?imaluse teha sponsorviisa (mis kehtiks kogu perele). Noor pere tahaks pakkumise vastu v?tta, kuid..et isa on öelnud oma WH viisa taotluses, et tal lapsi pole, siis tekitab see immigratsiooniametnikes ?igustatult kahtlusi isa aususes. Kui oled kunagi viisataotluses teadlikult valetanud, siis t?enäosus uut Austraalia viisat saada on väga väike. On mingisugune v?imalus, et ametnikul jääb see detail kontrollimata, kuid loota sellele ei saa. Ja kui see välja tuleb, on suure t?enäosusega kojus?it, hoolimata pakutud töökohast. 

Teine variant: Sama situatsioon, kuid isa ütleb ausalt, et tal laps on. Peale paberavalduse esitamist saab ta viisa ja suundub Austraaliasse. See variant ennetab enamusi eelnevalt kirjeldatud probleeme. Kuigi laps ei tohiks jätkuvalt isaga Austraalias kaasas olla, on v?imalusi edasiste viisade suhtes oluliselt rohkem. NB! Kui kogu pere reisib koos, kuid üks vanematest on WH viisal, teine turismiviisal, siis ilmselt tuleb piiril väga palju seletamist nii ehk naa.

Loo moraal ? ära salga oma lapsi viisataotluses maha. Jah, on v?imalus, et aega kulub rohkem ja tekib rohkem küsimusi/probleeme, kuid vähemalt tead, et oled ausalt asju ajanud ja pole oma edasiste v?imaluste suhtes endale auku kaevanud.

 

Ja l?petuseks veel: et lapsega Austraaliasse tulla, v?ib vaja olla m?lema vanema poolt allkirjastatud ja notariaalselt kinnitatud luba (vaata täpsemalt siit). See luba v?ib osutuda vajalikuks ka siis, kui laps reisib koos m?lema vanemaga. Eriti oluline on see aga juhtumitel kui laps reisib vaid ühe lapsevanemaga. 

 

Viimati uuendatud ( KolmapƤev, 26 Mai 2010 11:54 )  
Kommenteerimiseks logi sisse vƵi registreeru.