Working Holiday lapsevanematele?

Kolmapäev, 26 Mai 2010 10:26 HM
Prindi

Kuidas sobituvad kokku noorte lapsevanemate Austraalia-reisi plaanid ja lapsed? Pikka aega arvas Austraalia immigratsioonibüroo, et Working Holiday viisa (WH) peaks kehtima vaid vabadele ja vallatutele noortele. Aga 2008. aastal toimus meelemuutus ja Working Holiday muutus kättesaadavaks ka lastega noortele - kuid vaid neile, kel plaanis lapsed koju jätta ja üksi Austraaliasse suunduda. 

See otsus on omajagu poleemikat tekitanud: kahju ju lastest, kelle isa (või ema) on aasta või koguni kaks teisel pool maakera (isegi kui vanemad muidu enam koos ei ela). Aga selline teema jäägu siiski igaühe enda südametunnistusele kripeldama. Nii et võimalus lapsevanematel WH viisaga Austraaliasse tulla on olemas, kuid on mitmeid olulisi punkte, mis tuleb enne viisa taotlemist ja Austraaliasse minekut läbi kaaluda.

WH viisa üheks põhinõudeks on "You must not be accompanied by dependent children at any time during your stay in Australia" ehk siis lapsed ei tohi mingil hetkel sinuga Austraalias kaasas olla.

Elektroonilise WH viisa avalduse alguses on määrava tähtsusega küsimus: "Do you have any dependent children?"Vastata tuleb siinkohal ausalt, sest valeandmete esitamine võib viia viisa tühistamisele (ka siis, kui viisa juba välja antud on).  

 

Vastates eelnevale küsimusele ("kas sul on lapsi?") JAH ilmub teade, et viisaavaldus tuleb esitada paberil. See variant on elektroonilisest küll mõnevõrra aeglasem, kuid midagi keerulist või oluliselt teistmoodi seal pole. Soovitan hoolsalt mõelda küsimuse 6 (relationship status) üle. Laste andmeid avalduses esitama ei pea.

Vastates EI (kuid tegelikult last omades), saad jätkata elektroonilise avaldusega, kuid teades, et oled valetanud. See otsus võib pärast tulla „valusalt tagumikust hammustama“ (kasutades Austraalias levinud väljendit).

Vaadakem nüüd näitena järgnevaid situatsioone:

Noor lapsega pere tahab tulla Austraaliasse. Isa taotleb elektrooniliselt WH viisa (öeldes avalduses, et tal lapsi pole), saab selle peagi kätte ja suundub Austraaliasse. Isale meeldib, leiab töö, üürib korteri. Ema ja laps sõidavad paari kuu pärast turismiviisal/eVisitoril järgi. eVisitoriga saab Austraalias olla järjest 3 kuud (et taotleda pikemat turismiviisat, peab olema mõjuv põhjus ja võidakse küsida ka rahalisi ressursse reisiks - vaata lähemalt siit). Kolmeks kuuks on asjad põhimõtteliselt ok, seda enam, et ema vaatab kodus lapse järele ja ei riku põhimõtteliselt eVisitori viisatingimusi (nt töötades). Kui ema ja laps kolme kuu järel Eestisse tagasi sõidavad, ei teki ilmselt suuremaid probleeme. Tehniliselt muidugi on rikutud isa viisatingimusi, sest laps ei tohiks ju mingil hetkel isaga Austraalias kaasas olla. Samas võib alati vaielda, et ema ja laps on Austraalias iseseisvalt. See selleks.

Kuid mida teha siis kui ema ja lapse 3 kuine viibimisaeg on otsakorral, kuid nad tahaks jääda Austraaliasse kauemaks? On võimalus sõita Austraaliast välja (nt Uus-Meremaale) ja uuesti Austraaliasse sisenedes saada uus kolmekuine viisa. Nö ühepäevaseid viisareise on Austraalias väga taunima hakatud ja kuulmatud pole juhtumid, kui reisijaid on piiril pikka aega kinni peetud, küsitletud ja viimaks isegi tagasi saadetud. Kui sellist võimalust kasutada, siis on parem suunduda vähemalt nädalalsele väljasõidule. Paratamatult kulub nii hulk raha piletitele jne. Austraalias olles turismiviisa pikendamine on samuti kulukas (250AUD inimese kohta), lisaks on muidugi vajalik hea põhjendus. Ja see, et isa on Austraalias ja WH viisal olles tööd teeb, ei ole kindlasti sobiv põhjendus.

Teine võimalus on emal minna tudengiviisale (tudengiviisal võib ka laps Austraalias kaasas olla). Paratamatult igasuguste viisadega kerkib alati üles küsimus, et kas taotlejal on pere või elukaaslane. Lisades nüüd isa nimekirja, tekitab see probleemi,  et miks isa oma viisat taotledes ei teavitanud, et tal on pere?  Kui pikemas perspektiivis on vaja elukaaslust tõestada (nt isa tahaks elukaaslasena tudengiviisaga ühineda, mis on võimalik), siis vaadatakse eelkõige just seda, mida varemates viisataotlustes on öeldud perekonnaseisu jms kohta.

Variandiks võib veel olla, et isal läheb tööl tõesti hästi, tööandja pakub välja võimaluse teha sponsorviisa (mis kehtiks kogu perele). Noor pere tahaks pakkumise vastu võtta, kuid..et isa on öelnud oma WH viisa taotluses, et tal lapsi pole, siis tekitab see immigratsiooniametnikes õigustatult kahtlusi isa aususes. Kui oled kunagi viisataotluses teadlikult valetanud, siis tõenäosus uut Austraalia viisat saada on väga väike. On mingisugune võimalus, et ametnikul jääb see detail kontrollimata, kuid loota sellele ei saa. Ja kui see välja tuleb, on suure tõenäosusega kojusõit, hoolimata pakutud töökohast. 

Teine variant: Sama situatsioon, kuid isa ütleb ausalt, et tal laps on. Peale paberavalduse esitamist saab ta viisa ja suundub Austraaliasse. See variant ennetab enamusi eelnevalt kirjeldatud probleeme. Kuigi laps ei tohiks jätkuvalt isaga Austraalias kaasas olla, on võimalusi edasiste viisade suhtes oluliselt rohkem. NB! Kui kogu pere reisib koos, kuid üks vanematest on WH viisal, teine turismiviisal, siis ilmselt tuleb piiril väga palju seletamist nii ehk naa.

Loo moraal – ära salga oma lapsi viisataotluses maha. Jah, on võimalus, et aega kulub rohkem ja tekib rohkem küsimusi/probleeme, kuid vähemalt tead, et oled ausalt asju ajanud ja pole oma edasiste võimaluste suhtes endale auku kaevanud.

 

Ja lõpetuseks veel: et lapsega Austraaliasse tulla, võib vaja olla mõlema vanema poolt allkirjastatud ja notariaalselt kinnitatud luba (vaata täpsemalt siit). See luba võib osutuda vajalikuks ka siis, kui laps reisib koos mõlema vanemaga. Eriti oluline on see aga juhtumitel kui laps reisib vaid ühe lapsevanemaga. 

 

Viimati uuendatud ( Kolmapäev, 26 Mai 2010 11:54 )  
Kommenteerimiseks logi sisse või registreeru.